StorSimple - jak zprovoznit storage, která tieruje do cloudu

Mít data v cloudu je spolehlivé (jsou mnohokrát replikována v nejlepších datových centerch planety), cenově výhodné (klasický koncept výnosů z rozsahu - napájení, chlazení i nejlepší inženýři na světě sdílení přes obrovské množství zákazníků a dat) a platíte jen za to, co opravdu používáte. Na druhou stranu to datové centrum není u vás v budově, takže vám latence a síťové připojení nemusí umožnit výkon, který lokální storage může mít. Co takhle získat oboje? Kapacitu a spolehlivost cloudu a přitom rychlý lokální přístup k často používaným datům. Vyzkoušejme si dnes StorSimple.

Koncept a modely

StorSimple je Microsoft produkt dostupný buď ve fyzické formě (bedna s nějakou kapacitou) nebo jako virtuální appliance (pustíte si na svém Hyper-V či VMware serveru a dáte mu jakoukýkoli diskový prostor je po ruce). Jeho základní myšlenkou je, že tato virtuální či fyzická storage je lokální a vaše servery či uživatelé s ní komunikují lokálně. Na pozadí ale StorSimple bude identifikovat data, která se moc nepoužívají, a ty přesouvá do cloudu (resp. hardwarová verze ještě tieruje mezi SSD a HDD). To, co je často vyžadováno (nebo co administrátor explicitně označí), zůstává lokálně a do cloudu se pouze zálohuje (takže přístupy jsou velmi rychlé). Dokážete tak mít kapacitně relativně malou cenově dostupnou lokální storage a desetkrát ji nafouknout cloudem. Navíc je automaticky všechno zálohováno do cloudu, automaticky deduplikováno a při transportu komprimováno. Kromě toho můžete v případě havárie své StorSimple zařízení obnovit na jiném kusu, třeba v jiném místě (recovery z cloudu). Všechny vaše StorSimple se spravují centrálně přímo z Azure portálu. Co se bezpečnosti týče jsou všechna data v StorSimple appliance šifrována, komunikace s cloudem rovněž a data v cloudu mohou být také zašifrovaná.

StorSimple nabízí dva typy přístupu. Buď blokové řešení přes iSCSI nebo souborové sdílení (SMB). První můžete použít pro servery a jejich aplikace, druhé se hodí například pro sdílené úložiště pracovních skupin uživatelů.

Jak nasadit StorSimple virtuální appliance

Pojďme společně rozchodit StorSimple. Nejdřív si v Azure portálu založme správce virtuálních StorSimple appliance.

Zvolíme si nějaké jméno, region apod.

Následně si někam uložíme přístupový klíč, kterým se prokážeme později při registraci virtuální appliace.

Na záložce rychlého startu získáte odkazy na stažení VM s virtuálním storage polem StorSimple pro Hyper-V nebo VMware.

Postupujte podle návodu na instalaci. Musíme dodržet minimální požadavky (4 jádra, 8GB RAM) a přidat minimálně 500GB disk pro data. Pak stačí VM nastartovat a buď jít di grafiky a nastavit IP ručně, nebo pokud přidělujete IP z DHCP serveru (například pokud máte nějakou formu IaaS apod.), můžete se připojit rovnou na webovou konzoli. Přihlašte se výchozím heslem Password1 (budeme okamžitě donuceni k jeho změně).

Pak už se dostaneme do průvodce nastavením.

Stačí si vybrat, zda chceme tento StorSimple jako file share nebo jako blokové iSCSI pole. V případě file share (tomu se dnes věnuji) musíme zařadit appliance do domény.

Budeme samozřejmě požádáni o login do domény.

V části cloudového napojení potřebujeme zadat key našeho managera v Azure (to jsme na začátku návodu udělali).

Data v appliance budou šifrovaná a protože tohle je moje první appliance v rámci managera v Azure, byl pro mě klíč vygenerován (uložte si ho, bude se používat při instalaci dalších appliance).

Od této chvíle můžeme interface appliance opustit, vše ostatní se odehrává přímo v Azure portálu.

Appliance si přidám, rozhodnu se pro šifrování dat uložených v cloudu a nasměruji appliance na storage account v cloudu.

Po chvilce bude hotovo a moje storage je online.

Přidáme si share

Detailněji se na fungování StorSimple podíváme příště, ale ještě dnes si uděláme jednoduchý share, ať víme, že instalace proběhla v pořádku. Přidejte share.

Dáme mu nějaký název a určíme, že tento share bude tierovaný (asi 90% málo používaného obsahu se bude průběžně obsluhovat z cloudu).

Definujeme kapacitu a také určíme, kdo má mít k tomuto share plný přístup.

Pak stačí jen na nějakém počítači v síti objevit share na adrese StorSimple appliance - najdete tam právě tu naší.

Mimochodem je také možné přistupovat na tento share z Linux systému. Možností je víc, ale jedna jednoduchá je přes smbclient.

sudo apt-get install smbclient
smbclient //10.0.0.4/tomuvshare -U MOJEAD0/tom

smb: 
gt; ls
  .                                   D        0  Tue Feb 21 05:03:29 2017
  ..                                  D        0  Tue Feb 21 05:03:29 2017
  .backups                            D        0  Tue Feb 21 06:30:38 2017
  Application.evtx                    A    69632  Mon Sep 12 11:36:17 2016
  HardwareEvents.evtx                 A    69632  Mon Sep 12 11:34:25 2016
  Internet Explorer.evtx              A    69632  Mon Sep 12 11:34:25 2016
  Key Management Service.evtx         A    69632  Mon Sep 12 11:34:25 2016

 

Můžete mít malé pole nějakého výrobce a k tomu storage v cloudu. Můžete zálohovat pole do cloudu, kde budou data třeba v šesti kopiích po třech v oddělených geografických regionech. Můžete vyřešit disaster recovery, šifrování dat jak v lokálním úložišti, tak v cloudu. Tohle všechno se dá udělat, ale nemusí to být jednoduché.

StorSimple ale jednoduchý je. Velmi jednoduchý. Je to způsob, jak získat hybridní řešení pro vaše data, dostat se do cloudu a přitom se nemuset trápit nějakou složitou implementací a správou z mnoha různých nástrojů.

Příště se podíváme na některé vlastnosti trochu podrobněji.



Nová generace disků Premium SSD v2 v Azure - rychlejší, levnější, flexibilnější Storage
Sdílené disky v Azure s SCSI PR nabízí skutečné řešení pro starší shared-storage clustering Storage
Zónově redundantní disky v Azure Storage
Použití lokální storage v Azure Kubernetes Service Storage
Jak si vybrat souborové úložiště v Azure Storage