Backup, restore a copy Azure SQL databází

Azure SQL je databáze jako služby (PaaS) a mnoho let best practice vám nabízí doslova na kliknutí. Například Azure na pozadí neustále zálohuje vaše data a umožní vám se vrátit do minulosti. Nemusíte nic nastavovat ani zapínat, tato ochrana je v ceně řešení. Kromě toho můžete jednoduše exportovat data, kopírovat celé databáze nebo si nastavit dlouhodobé ukládání záloh třeba na několik let. Pojďme se dnes podívat, jak se s tím pracuje.

Point-in-time restore

Azure SQL pro vás na pozadí neustále zálohuje data. Typicky použije plnou zálohu každý týden, za každou jednu až pár hodin udělá rozdílovou zálohu a transakční log backupuje každých 5-10 minut. Nemusíte nic nastavovat, ani vytvářet nějaký storage prostor - v ceně Azure SQL máte 35 dní historie (u Basic tier jen 7 dní) a zdarma storage prostor v objemu dvojnásobku maximální velikosti databáze v daném tieru (například v tieru Standard tak máte 500GB na backup v ceně).

Nic se nenastavuje, takže stačí přikročit k obnovení dat. V zásadě potřebujete jen určit nějaké datum a čas, ke kterému chcete obnovu provést a necháte na Azure, ať si najde příslušné plné, rozdílové a transakční zálohy a přehraje je správným způsobem. Jednoduše u své DB klikněte na Restore.

Obnovu nemůžete provést do existující databáze, vždy do jiné (ale můžete pak třeba po ověření původní smazat a novou přejmenovat). Zjistíme ze kdy je nejstarší záloha a já zvolím obnovu dat ve stavu ze včerejška a pošlu ji na stejný virtuální server.

Chvíli počkejte a obnovená data budou na světě.

Long-term backup retention

Možná je vám 35 dní ve standardním tieru málo a potřebujete data držet třeba hned několik let. To už sice není v ceně Azure SQL, ale můžete jednoduše přidat službu dlouhodobého zálohování. Platíte za Backup službu a samotnou storage, ale pro 300GB dat databáze vás to vyjde asi na 20 EUR měsíčně včetně geo-replikace zálohy do vzdáleného regionu.

Nejprve si vytvoříme Recovery service vault.

Jděte na svůj virtuální Azure SQL server a klikněte na Long-term backup retention a zvolte které databáze potřebujete zálohovat dlouhodobě.

Vybereme náš Recovery services vault.

Vytvoříme retention policy - držíme dva roky.

Nakonec všechno uložte a máme hotovo.

Pokud pak chcete data obnovit, použijte na databázi tlačítko Restore, ale překlikněte na dlouhodobé zálohy.

Kopie databáze

Potřebujete kopii databáze, třeba pro testovací účely? Vyzkoušejme tlačítko Copy.

Pak už jen zadejte cílový virtuální server a název kopie databáze to je všechno.

 

Po nějaké době bude vaše kopie připravena.

Export databáze do souboru

Potřebujete obsah své databáze do souboru? Prozkoumejme tlačítko Export.

Export se bude provádět do Azure Storage, takže v následujícím kroku vyberte nějaký váš storage account a kontejner, do kterého chcete soubory nahrát (odtamtud si je samozřejmě pak můžete stáhnout třeba do počítače).

Po nějaké době se ve vašem storage accountu objeví příslušné soubory.

 

Azure SQL je hostovaná databáze a přináší vám na kliknutí mnoho funkcí kolem zálohování a obnovy dat, aniž byste museli řešit složité nastavení, správu a organizační složitosti s tím spojené (ukládání záloh na nějakou storage, replikaci těchto dat do jiného regionu či pásky do trezoru, náročné obnovování a hledání příslušných pásek a správných souborů pro disaster recovery apod.). Zkuste to!



Datové hřiště - jak si hrát s daty bez sebemenšího kliknutí s Terraform a Azure SQL
SQL Ledger - kostičky, řetízky a kryptografická auditovatelnost vašich dat bez složitostí SQL
Azure Arc pro datové služby aneb cloudová databáze ve vašem vlastním Kubernetes SQL
Azure SQL Edge - krutopřísná databáze na malině SQL
Azure SQL pro kritické aplikace SQL