Co přinesl rok 2017 v Azure v kontejnerech

Rok je v cloudu dlouhá doba. V této sérii zpětných pohledů se pokouším ohlédnout za největšími novinkami, které rok 2017 přinesl. Co se stalo v mé snad nejoblíbenější oblasti: ve světě kontejnerů?

Kontejnery na začátku roku 2017

Jak vstoupil Azure do roku 2017 z pohledu kontejnerů?

V roce 2016 šla do plné dostupnosti služba Azure Container Service, řešení pro automatizovaný provisioning kontejnerových orchestrátorů "na kliknutí". V té době vůbec nebylo jasné na koho z velké trojky orchestrátorů vsadit a zákazníci sami tím byli docela zmatení. DC/OS byl relativně tradiční, velmi robustní a zajímavý tam, kde se kontejnery kombinují s Big Data. Docker Swarm byl nejmladší, funkčně trochu pozadu, ale nabízel API téměř shodné s klasickým single-host Docker API. A pak tu byl Kubernetes, který od začátku udělal spoustu věcí správně a byl nejslibnější, ale pro zákazníky trochu nový a složitější na uchopení. ACS tedy podporovala (a dodnes podporuje) všechny tři.

Na konci 2016 také přišel Azure Container Registry, tedy váš privátní repozitář kontejnerových obrazů.

Možná to nejdůležitější - do Microsoftu nastoupil Brendan Burns, jeden ze tří zakladatelů (tenkrát samozřejmě v Google) Kubernetes (ti další dva, Joe Beda a Craig McLuckie založili po odchodu z Googlu Heptio, firmu specializující se na Kubernetes). Brendan se stává hlavním strůjcem kontejnerové strategie Azure a to bylo v roce 2017 vidět.

Kontejnerová jízda roku 2017

Akvizice Deis a příklon ke Kubernetes

V dubnu 2017 došlo k akvizici open source firmy Deis. Ta se specializovala na vývoj open source nástrojů nad Kubernetes včetně dnes již defacto standardu pro tvorbu aplikačních šablon Helm (z jejich dílny pochází ale i další nástroje, například Draft a také mají prsty v service brokeringu). Microsoft tím jasně ukazuje, že s Kubernetes to myslí velmi vážně a zaměstnanci Deis se stávájí chloubou firmy.

Azure Container Instances - kontejnery bez serverů

Ve všech hlavních cloudech bylo nutné vždy nejprvet alokovat VM a uvnitř nich potom pracovat s kontejnery. Nebylo možné pustit kontejner přímo v cloudu samotném - bez alokovaných zdrojů. Pustit kontejner a platit jen za něj, ne za podpůrnou infrastrukturu. To se změnilo v červnu 2017 kdy Microsoft jako první uvedl tento koncept - více jak 6 měsíců před AWS (Fargate).

Docker kontejnery pro Service Fabric

Open source orchestrátory jsou samozřejmě velmi populární, ale Microsoft pro své vnitřní potřeby několik let vyvíjel a ve velké škále používá svůj orchestrátor, který se původně soustředil primárně na .NET svět - Service Fabric. Tato technologie ma oproti ostatním orchestrátorům jednu zásadní výhodu - je zaměřena na vývojáře a nabízí jim zajímavé programovací modely. Jinak řečeno některé funkce clusteru zejména v oblasti stateful aplikací lze jednoduše a efektivně využívat přímo aplikačním kódem. V květnu 2017 se přidala podpora pro Service Fabric v Linux a spouštění Docker kontejnerů. O pár měsíců později Microsoft demonstroval světový rekord - spuštění včetně kompletního nastartování 1 000 000 kontejnerů v 2 000 nodovém clusteru pod 3 minuty. Škáluje to opravdu neuvěřitelně.

Web Apps for Containers

Kontejnery jsou samozřejmě vhodné pro mikroslužby, jejich orchestraci ale i custom monolitické aplikace. Slouží ale také jako jednotka deploymentu. Jinak řečeno - může vám dávat obrovský smysl zabalit vaší webovou aplikaci do kontejneru, ale učit se kvůli tomu složitý šelmostroj jako je Kubernetes možná nedává smysl. Třeba chcete jednoduchost a ucelenost hotové platformní služby (jako jsou klasické Web Apps v Azure), ale deployment provádět Linux kontejnery. Přesně takhle je koncipována Web Apps for Linux, která přišla do preview v květnu a plná dostupnost je od září. Další tvář Azure pro kontejnery - jednoduše ovladatelné a robustní řešení, do kterého vložíte váš kontejner.

Managed Kubernetes - AKS

Azure strategie soustředit se na Kubernetes se projevila i v uvedení plně spravované Kubernetes služby a to dokonce tak, že za control plane nic neplatíte - jen za VM, kde běží vaše aplikace. Stalo se to v říjnu, více jak o měsíc dříve, než podobné preview spustil Amazon (EKS). Potvrzuje se tak, že co se týče kontejnerů je Azure opravdu na špici vývoje co do zavádění nových služeb i co do šíře nabídky. Kubernetes je pro open source projekty dnes preferované řešení a ve všech top cloudech ho najdete - AKS v Azure, EKS v AWS a GKE v Google.

 

Kontejnery jsou klíčovou součástí strategie Microsoft a rok 2017 byl v tomto ohledu neuvěřitelně plodný. Kontejnery v Azure najdete ve všech podobách - v tradičním Windows zaměřeném světě, v platformních službách, kde se nemusíte učit složité orchestrátory i v open source orchestrátorech díky managed Kubernetes. Inovace jako je Azure Container Instances jsou dnes jako první ze všech cloudů dostupné v Azure, který se stává hrotem vývoje celého trhu kontejnerů. A jak je to se síťařinou, infrastrukturou,  správou, datovými službami nebo aplikačními platformami? Čtěte další články na tomto blogu a vyzkoušejte Azure ještě dnes.

 

 



Nový Cold tier Azure Blob storage - kolik stojí premium, hot, cool, cold, archive Kubernetes
AKS má v preview spravované Istio - jak to souvisí s Open Service Mesh, proč to nebylo dřív, proč se ani tak netřeba plašit, ale proč je ambient mesh super? Kubernetes
Multi-tenant AKS - proč ano, proč ne a co udělat pro to, aby společné WC na chodbě tolik nevadilo Kubernetes
Azure, Kubernetes, FinOps a strategie účtování nákladů Kubernetes
Máte rádi Prometheus a Grafana pro váš Kubernetes? Jak na to všechno v plně managed formě v Azure? Kubernetes