Co přinesl rok 2017 v Azure v IaaS službách

Rok je v cloudu dlouhá doba. V této sérii zpětných pohledů se pokouším ohlédnout za největšími novinkami, které rok 2017 přinesl. V dnešním díle se zaměřím na základní kámen všeho - infrastrukturu, tedy compute a storage v Azure s tím, že na networking a kontejnery se podíváme v jiném článku.

Masivní příval nových compute prostředků

Pokud vaše datové centrum obnovujete jednou za pár let, Azure takhle nefunguje. Prochází v zásadě trvalým redesignem, přidáváním nových a nových typů strojů a navyšováním kapacity těch stávajících, otevíráním nových datových center uvnitř regionů i spouštění zcela nových regionů. Pokud jste loni používali nějaký stroj v režimu pay-as-you-go, kdykoli ho můžete vypnout a přejít na některou z dále uvedených novinek roku 2017. Přináší obvykle nové možnosti (procesory, velikosti) a/nebo snížení ceny.

A-series v2

Pokud hledáte základní server, je A-řada určena právě pro vás. Není zde specifikován konkrétní typ CPU, ale máte výkon core pro sebe. ACU (komparativní srovnání výkonu řad, které najdete zde https://docs.microsoft.com/en-us/azure/virtual-machines/windows/acu) uvádí u A-řady hodnotu 100, tedy řekněme polovinu nejběžnější D-řady. V lednu 2017 byla uvedena v2 generace této řady, která přinesla nižší cenu a přitom současně více paměti na core a také paměťově navýšené řady jako je A4m v2.

L-series (blíže neurčený Intel E5 v3)

Některé aplikace, konkrétně například NoSQL databáze jako je MongoDB, Cassandra a další, rádi použijí brutální storage výkon lokálního SSD a nepotřebují infrastrukturně perzistenci storage. Jednoduše o několikanásobné uložení dat se stará aplikace samotná, tedy DB si dělá mirror a je připravena na failover. Co tedy chcete je dostatečně velký (několik TB) lokální SSD disk. Přesně takhle je koncipována řada L, která přišla v dubnu 2017.

L v2 řada (AMD EPYC™7551) - preview

Vývoj jde neuvěřitelně dopředu a tak ještě ve stejném roce v prosinci 2017 přišla L-series v2 postavená (a to je velká novinka) na procesoru firmy AMD. Největší model L64s v2 nabízí lokální SSD o velikosti 15 TB ... to už je pořádný mazlík, ne?

D v3 a E v3 řady (E5-2673 v4)

Historicky byl Azure postaven tak, že u všech typů VM se vCPU = fyzický core. Žádné sdílení a přeprodání jednoho core deseti zákazníkům. Toho se Azure drží i nadále a platí to i pro tyto v3 řady. Jenže fyzický core umí hyper-threading, který z něj udělá dva a díky pipelinám z něj dostanete o dost víc. U nejnovější generace D strojů (v3 a pokračováním D1x jsou E v3, tedy modely s více paměti) se využívá hyper-threading a vCPU = 1 thread na fyzickém core (tedy 2 vCPU mají jeden fyzický core). Ty jsou ale stále pro vás, nikdy se fyzický core nesdílí na víc jak jednoho zákazníka, proto u této řady najdete jen sudé počty core (neexistuje tedy 1-corový D v3). ACU klasického D v2 je 210 (až 250), D v3 disponuje výkonem 160 (až 190 při Intel Turbo). Odměna pro vás? Nižší cena, větší servery (64 vCPU) a na paměť velmi vstřícná řada E v3 s až 432 GB paměti! Za takový stroj jste v roce 2016 museli zaplatit o polovinu víc (použít G řadu).

B-series (burstovatelný E5-2673 v3 nebo v4)

Možná se vaše aplikace chová tak, že občas potřebuje pořádně zabrat, ale většinu času toho zas tak moc nedělá. A-series vám nevyhovuje, protože na špičky je moc pomalá a navíc nepodporuje SSD disky? D-series vám zase přijde zbytečná, když většinu času takový výkon nepotřebujete? Právě pro vás vznikla řada B. Je to jediná nabídka v rámci Azure kde nemáte výkon dedikovaný pro sebe, ale současně je míra sdílení a burstovatelnosti naprosto exaktně daná.

N-series ve všech variantách (GPU stroje)

Tato kategorie se bouřlivě rozvíjí. V prosinci 2016 tato éra začala stroji NV (NVIDIA M60) pro grafickou workstation a NC (NVIDIA K80) pro výpočty nad GPU. O rok později, tedy teď v prosinci 2017 už je k v general availability i řada NCv2 (NVIDIA P100) a ND (NVIDIA P40). Navíc ještě na konci 2017 bylo spuštěno preview NCv3 postavené na masivní výkonnosti karty NVIDIA V100.

F-series v2 (Intel Platinum 8168)

Předchozí generace F-series, která přišla ke konci 2016, byla v zásadě jen D v2 řada s modely s menším mírou paměti na core zaměřená na výpočetní úlohy. Běžné D stroje mají CPU:RAM 1:4, paměťově optimalizované E stroje 1:8 a F řada jde na opačnou stranu s poměrem 1:2. Nová generace Fv2 ale už nemá klasický serverový Intel procesor, ale speciální škálovatelnou řadu s kódovým označením Skylake. Jsou to minimálně v době uvedení, tedy v říjnu 2017, výpočetně nejsilnější stroje z public cloudu (z velké trojky Microsoft, Amazon a Google).

M-series aneb mamuti (E7-8890 v3)

Máte mamutí aplikace, které potřebují scale up? Třeba SAP HANA databázi nebo celý S4HANA systém? Co třeba VM o velikosti 128 vCPU a 3,8 TB RAM? Jasná práce pro M řadu.

Další finanční i technické novinky v compute zdrojích

Nové stroje nejsou jediné novinky roku 2017.

SLA a zóny dostupnosti

Do roku 2017 vstoupil Azure s SLA pro jedinou instanci VM ve výši 99,9%, něco, o pokud vím Google ani AWS během roku 2017 nedorovnali. Současně nadále platí SLA v režimu podobném AWS a Google, konkrétně 99,95% na dvě a více VM běžících v Availability Setu. Nicméně Azure v roce 2017 zavedl preview Availability Zones, další vrstvu zákazníkem řiditelné redundance uvnitř regionu. Jakmile tato služba přijde do general availability, nabídne pro aplikaci přes více zón dostupnosti nejvyšší compute SLA v cloudu (z velké trojky) - 99,99%. Mimochodem - pokud srovnáváte s vaším vlastním SLA nebo hostingem - toto SLA zahrnuje jak plánované tak neplánované výpadky a je definováno jako dostupnost komunikace s VM, tedy včetně kompletní síťařiny od kraje Azure až po virtuální sítě (zkuste se podívat jak často vám v on premises selže VM vs. vypadne aplikace protože je problém v síti ... networking rozhodně není zanedbatelným strůjcem výpadků, spíše naopak).

Azure Batch Low Priority

V Azure nejsou všechny zdroje vždy obsazené a co kdyby vám Microsoft nabídl významnou slevu, když budete ochotni si vzít tyto nevyužité zdroje s tím, že vám je může kdykoli zase sebrat a nikdy nevíte dopředu kolik jich bude volných? Tuto možnost, která obvykle pod názvem spot instance existovala u konkurence, Azure v roce 2017 zavedl také. A co víc do Azure Batch přidal ve spolupráci s renderovacími dodavateli software možnost financovat licence nástrojů jako Autodesk dle skutečné spotřeby.

Reserved Instances

Pokud jste ochotni si VM, které chcete běžet 24x7, předplatit, dává smysl vám dát slevu. Pro Azure to znamená nižší náklady - odpadají nevyužité zdroje, zjednodušuje se kapacitní plánování a zlepšuje výtěžnost investic. Tyto nižší náklady se promítají ve slevě pro vás. Předchozí mechanismus (precommited instance) byl dost nepraktický - objednával se sepáratně, řešení bylo smluvní v rámci EA, bez jakékoli flexibility (třeba možnost předčasného ukončení) a nebylo ho možné uplatnit z předplatného (monetary commitment) či v CSP programu. Rezervované instance mají mechanismus daleko lepší. Objednáváte rovnou z portálu na 1 nebo 3 roky (pak je sleva ještě výraznější), lze platit z monetary commitmentu a řešení je flexibilní a má možnosti předčasného ukončení či výměny třídy VM za jinou apod. Rezervované instance fungují pro všechny operační systémy, ale pokud 24x7 workload kombinujete s přenosem klasických licencí do cloudu (Red Hat, SUSE a Azure Hybrid Use Advantage pro Windows) dostanete se na skutečně velmi zajímavé ceny za trvale běžící VM.

Storage

Ukládání dat je základním stavebním blokem veškeré datové perzistence. Vývoj v této oblasti není tak překotný jako u compute prostředků. Storage samotná musí být velká, levná, dostupná, výkonná a hlavně robustní z pohledu durability. Technické vychytávky se dějí hlavně o patro výš v databázích a tak podobně. Přesto některé zásadní změny v roce 2017 opravdu proběhly.

Managed Disks

Velkou změnou roku 2017 byl příchod spravovaných disků. Už nemusíte vytvářet storage account a přemýšlet jak v několika z nich udělat disky tak, abyste dostali maximální výkon a dostupnost. Managed Disks tohle udělají za vás. Jednoduše přidáte disk ve variantě Standard (HDD) nebo Premium (SSD) a je to. Pak už jen můžete dělat snapshoty či z Managed Disku vytvořit Managed Image pro naklonování dalších VM. V průběhu roku 2017 se postupně rozšiřovaly dostupné velikosti disků oběma směry - aktuálně od 32 GB do 4 TB na disk.

Šifrování

V roce 2017 se hodně pracovalo na šifrování s tím, že ukládání dat v zašifrované podobě se stalo výchozí hodnotou - data jsou tedy automaticky šifrována. To platí jak pro disky, tak pro bloby a file share. K šifrování je použito Microsoft-managed klíčů, které podléhají různým certifikacím z hlediska toho jak se o ně starat a vše auditovat. Jednoduše tak splníte vaše požadavky na šifrování dat v klidu (at rest) - stane se to samo a máte na to papír. Pokud z nějakých důvodů potřebujete šifrovat vaším vlastním klíčem, i to je v případě disků a blobů možné - klíč si dáte do Azure Key Vault trezoru (v premium verzi jde o hardwarový trezor - Thales HSM), kde je bezpečně uložen a nikdo k němu nemůže.

Azure Files Sync

Zajímavou novinkou je rozšíření Azure Files (file share v cloudu) o synchronizační software pro vaše lokální file share ve Windows. Dokáže zajišťovat synchronizaci a dokonce i cloud tier tak, že lokální uživatelé nepoznají rozdíl - cloudem nafouknete váš stávající share.

Archivní blob tier

V průběhu roku 2017 se rozšířil počet zálohovacích software s nativní podporou Azure Blob storage a to je dobře, protože v prosinci 2017 dorazila další varianta - archivní tier. Ten umožňuje odkládat data, která opravdu schováváte jen pro strýčka příhodu někam, kde za ně dáte cirka 40 Kč měsíčně za 1 TB.

 

V oblasti storage a zejména compute se toho v Azure v roce 2017 událo opravdu hodně. Tempo vývoje této platformy mě neuvěřitelně baví. A jak je to se síťařinou, kontejnery,  správou, datovými službami nebo aplikačními platformami? Čtěte další články na tomto blogu a vyzkoušejte Azure ještě dnes!



Nová generace disků Premium SSD v2 v Azure - rychlejší, levnější, flexibilnější Storage
GitHub Codespaces - vývojářské prostředí od stroje po knihovny a kompilátor, které naběhne za 15 vteřin Compute
Microsoft Dev Box - virtuální pecko pro vývojáře a kdy použít vs. GitHub Codespaces, Windows365 nebo Azure Virtual Desktop Compute
ARM64 v Azure a jak používat s Kubernetes, Terraform a GitHub Actions a multi-arch image Compute
Sdílené disky v Azure s SCSI PR nabízí skutečné řešení pro starší shared-storage clustering Storage