Azure Stack: databázové služby

V Azure máte k dispozici plně spravovaný SQL, který pro vás připravuje Microsoft. Jdete do portálu, vytvoříte si ho a během chvilky dostanete login do databáze. Microsoft zajišťuje SLA, zálohování, patching a tak podobně. V Azure Stack v tuto chvíli není SQL, o který by se staral Microsoft, přesto můžete svým zákazníkům nabídnout podobnou službu pro SQL a MySQL. O databáze se staráte vy jako provozovatel, ale vaši uživatelé mohou jednoduše a automatizovaně získat přístup do databáze přímo z portálu. Jak to funguje?

Základem je, že jako poskytovatel provozujete SQL nebo MySQL. To můžete dělat buď v Azure Stack, ale klidně i vedle v tradičním IT. Do Azure Stack nainstalujete resource provider, který umožňuje vašim uživatelům jednoduše získat přístup na kliknutí. Nabízíte tak databázi s vaší přidanou hodnotou (správa, zálohování apod.) s tím, že pro uživatele je to transparentní, jednoduché na získání a rychle k dispozici. Například se můžete rozhodnout použít stávající SQL cluster v tradičním IT a nabízet přístup do něj, současně také vytvořit třeba neredundantní SQL přímo v Azure stack a ten nabízet jako nižší SKU třeba pro vývojáře nebo dev/test prostředí nebo klidně ze šablony zrovoznit AlwaysOn cluster přímo v Azure Stack.

Než se pustíme do detailů zmiňme ještě další možnosti. IaaS šablonu pro zprovoznění SQL, MySQL nebo jiné databáze v Azure Stack můžete stáhnout přes marketplace a uživatelům nabídnout. Na rozdíl od PaaS přístupu tady ale po instalaci oni přebírají odpovědnost za život serveru (patchování apod.). Ještě je tu jedna velmi jednuduchá a plně PaaS databáze - Storage Table. Pro jednoduché tabulky přístupné přes HTTP API (na principu OData) mohou vaši zákazníci použít tu (jsou s ní spojeny jen storage poplatky, za databázi samotnou nic neplatíte).

Jak to vlastně funguje?

Do vašeho SQL dáte administrátorský přístup resource provideru v Azure. Podívám se do svého SQL a ten je v tuto chvíli prázdný.

Jako uživatel jdu do portálu a chci si založit SQL databázi.

Na výběr mohu mít různá SKU, které mi provozovatel Azure Stack nabídl - třeba dražší s vysokým SLA a levnější s menším SLA.

Jako uživatel si vytvořím svůj vlastní login a název databáze.

Co se po kliknutí tlačítka Create v SQL stane? Resource provider se do ní připojí, vytvoří novou databázi, nový login a tyto dva propojí.

Jako uživatel pak vidím svůj login jako objekt v portálu.

A také se dozvím na jaké adrese SQL běží, resp. konektivitu pro mě zprostředkovává resource provider samotný. Teď už tedy mohu začít DB využívat.

Azure Stack pro vás aktuálně neřeší kompletní správu vašich SQL a MySQL databází tak, jako to je v Azure. Na druhou stranu chrání vaše investice, protože můžete využít stávajícího SQL/MySQL prostředí a modernizovat přístup k němu.

Chcete nabízet SQL přímo v Azure Stack? Žádný problém. K dispozici máte komplexní šablonu, která vytvoří AlwaysOn cluster a zjednoduší vám tak iniciální deployment a monitoring.



Datové hřiště - jak si hrát s daty bez sebemenšího kliknutí s Terraform a Azure SQL
SQL Ledger - kostičky, řetízky a kryptografická auditovatelnost vašich dat bez složitostí SQL
Azure Arc pro datové služby aneb cloudová databáze ve vašem vlastním Kubernetes SQL
Azure SQL Edge - krutopřísná databáze na malině SQL
Pohled na hybridní svět IT nově i s Azure Arc AzureStack