Top 6 nejvíc inspirujících přednášek všech dob (podle mě), které najdete na YouTube

Mám rád inspirující přednášky a chci se podělit o šest, které jsou pro mě zásadní. A co vy? Doporučte ty, které obohatily vás!

V následujícím seznamu jde velmi často o přednášku a stejnojmennou knihu. V některých případech jsem začal knihou (v té je podstatně víc podrobností) a na připomenutí si později pustil záznam přednášky. U některých to bylo naopak, poslechl jsem si a pak chtěl víc detailů. No a u některých jsem zatím zůstal jen u přednášky. V každém případě - za nějakých 60-90 minut dostanete koncentrovaný příděl (vyplatí se poslechnout několikrát) a nemusíte číst. A to mi vyhovuje. Taková služební cesta do Brna a zpět je ideální příležitost trochu se vzdělat.

Lean Enterprise (Joanne Molesky, Barry O'Reilly)

Začínám něčím dost "pracovním" - tahle kniha a její stručná podoba v přednášce je oči otevírající pohled na enterprise firmy a jejich schopnost inovovat. Pokud máte cokoli společného s IT a procesy ve velkých firmách, ať už tam pracujete nebo s nimi něco řešíte, tohle je nutnost.

The Future of Almost Everything (Patrick Dixon)

Tenhle týpek je boží, stojí za to celý jeho kanál i stejnojmenná kniha. Je to futurista, zabývá se tím co bude zejména s ohledem na ekonomiku, lékařství, techniku apod. Na první pohled může jeho projev vypadat trochu směšně, ale nenechte se zmást - je geniální a funguje to, mluví živě a neusnete.

The Distracted Mind (Adam Gazzaley)

Stejně jako kniha, která obsahuje podstatně víc detailů, je tohle povídání neurovědce více než poučné. Pokud si stále myslíte, že multi-tasking je efektivní, podívejte se na výzkum. Na základě těchto pohledů jsem už před lety vypnul většinu notifikací na emaily a podobné věci. Je neuvěřitelné kolik mých kolegů dnes nosí hodinky, aby je vyrušil úplně každý email a sebral jim produktivitu a energii.

Thank you for being late (Thomas L. Friedman)

Tohle jsem objevil celkem nedávno a stojí to za to, ve stejnojmenné knížce najdete daleko víc detailu. Jde o pána co píše komentáře do novin a má neuvěřitelný přehled o všem. Není to vyloženě technik, spíše ekonom, novinář a politolog a o to zajímavější je, jak zkoumá souvislosti exploze technologie a AI,  globálního klimatu a politiky. Jeho popis co všechno se stalo v roce 2007 mě taky dostal stejně jako příklady, kdy AI vlastně nahrazuje nefunkční politiku třeba v případě školství.

Energy Revolution (Vaclav Smil)

U globálního tématu ještě zůstanu. Vaclav Smil je neuvěřitelnej postarší pán, který fantasticky rozumí energiím a to je něco, co je na této planetě pro lidstvo zásadní. Jeho styl je mluvit hodinu a půl bez jediného slidu či poznámek - to v jeho věku naprosto nechápu. Jeho rozpad "spotřeby" větrné elektráry na výrobu materiálů, dovoz a konstruci mě dostal. Všímá si historických paralel, co jsme dělali my vs. kde je dnes Čína a kam směřuje Indie. Pokud se jako já cítíte emociálně postřčeni k obnovitelným zdrojům energie, tenhle pán vás dovede k tomu, že krátkodobé řešení (= méně jak 50 let) je soustředit se na lepší využití toho, co máme. Takže ne solární panely, ale modernější plynový kotel je globálně něco, co může udělat změnu.

Zone to win (Geoffrey Moore)

Knížky Geoffreyho Moora i jeho přednášky stojí za to úplně všechny. Zabývá se inovacemi, jak je firmy startují a jak firmy z jejich nedostatku umírají. Je autor mnoha velmi známých konceptů a modelů jako v Crossing the Chasm, Core/Context nebo právě novější Zone to Win.

 

A teď poraďte vy - jaké strategické přednášky na YouTube vás inspirovaly? Podělte se.