Jak přispívá Microsoft do open source kolem Kubernetes?

Jsou firmy, například Red Hat, které nejen masivně využívají open source, ale extenzivně přispívají jak psaním kódu tak s vedením projektů. Jsou jiné, které open source především využívají, ale kontribuce do komunity nejsou největší (tím je poměrně znám Amazon). Do které kategorie patří Microsoft specificky ve vztahu ke Kubernetes?

Psaní kódu

Zaměstnanci Microsoft aktivně přispívají kódem. Jaké jsou nejvýraznější osobnosti z Microsoftu kolem Kubernetes? Brendan Burns (jeden ze spoluzakladatelů Kubernetes) je celkově druhý největší individual contributor do Kubernetes (a Microsoft jako firma je čtvrtá za Google, Red Hat a CoreOS, který se před pár dny stal součástí Red Hatu). John Howard je celkově čtvrtý největší individual contributor do Docker (a Microsoft je v projektu celkově druhý, ale samozřejmě Docker jako firma tady má velkou majoritu). Helm ("package manager" pro Kubernetes) má na prvních třech příčkách Microsoft lidi (Matt Butcher, Adam Reese, Michelle Noorali). Pro firmu je rovněž důležitý projekt Open Service Broker, kde zaměstanci mají druhé a čtvrté místo.

Řízení projektů

V následujících projektech je Microsoft v roli vedoucího (lead) nebo zástupce vedoucího (co-lead). Helm (package manager pro Kubernetes), Draft (nástroj pro rapidní vývoj nad Kubernetes), Brigade (imperativní workflow pro Kubernetes) a Kubernetes pluginy pro Visual Studio Code (VS Code je jeden z nejúspěšnějších open source projektů Microsoftu). Mimochodem z projektů vedených na GitHub má VS Code nejširší komunitu přispěvatelů (15 000 různých lidí přispělo v roce 2017) a je čtvrtým nejdiskutovanějším projektem (a tím prvním je Kubernetes).

Práce v komunitě

Microsoft má dva členy v Kubernetes steering committee, jednoho člena technical boardu v Cloud Native Compute Foundation​, board člena v Linux Foundation (a platinové členství) a je lead či co-lead hned v několika pracovních skupinách Kubernetes (SIG).

 

Statistiky kolem projektů myslím ukazují na to, že Microsoft je v práci v komunitě silně přítomen, podobně jako Red Hat (a Core OS), Google a další společnosti. Naopak nepřítomnost Amazonu je velmi očividná. Pro mne dost zajímavý pohled. Kdo by to ještě před pár lety řekl, že :)



Nový Cold tier Azure Blob storage - kolik stojí premium, hot, cool, cold, archive Kubernetes
AKS má v preview spravované Istio - jak to souvisí s Open Service Mesh, proč to nebylo dřív, proč se ani tak netřeba plašit, ale proč je ambient mesh super? Kubernetes
Multi-tenant AKS - proč ano, proč ne a co udělat pro to, aby společné WC na chodbě tolik nevadilo Kubernetes
Azure, Kubernetes, FinOps a strategie účtování nákladů Kubernetes
Máte rádi Prometheus a Grafana pro váš Kubernetes? Jak na to všechno v plně managed formě v Azure? Kubernetes