Tipy na audioknihy, které jsem si poslechl v roce 2023

Tak jako každý rok, tak i letos jsem se soustředil na audioknihy jako hlavní zdroj kvalitních a koncentrovaných myšlenek. V porovnání s “bite-size” obsahem (nedostanete víc jak 15 minut k tématu a vzniká fragmentace) nebo příliš aktuálním a méně koncentrovaným obsahem (podcasty) nabízí efektivnější využití času, pokud jde o informační přínos, ne jen zábavu. V závěru roku jsem je hodně kombinoval s posloucháním univerzitních AI/ML přednášek, ale o tom jindy.

Elon Musk od Waltera Isaacsona je za mě nejlepší kniha, co jsem tento rok poslouchal. Ne proto, že bych měl Muska nějak rád (je to asociální nebezpečný magor), ale to co dokázal a jak, je fascinující. Některé jeho myšlenky jsou velmi zajímavé a hodně si z nich vezmete (například jeho styl neustále osekávat a osekávat součástky) a i když ho nemáte rádi, musíte docenit jeho SpaceX a možná i Teslu (záleží jak moc jste přesvědčeni, že celkový výsledek elektromobility na životní prostředí je pozitivní … vzhledem k tomu, že se díky veřejnému mínění vzdává jaderná energetika a soláry nebudou stačit). Objevíte ale i jeho temnou stranu a ta je taky děsivá. Moc doporučuji.

The Worlds I See: Curiosity, Exploration, and Discovery at the Dawn of AI je úplná novinka od číňanky, imigrantky do USA, která stojí mimo jiné za ImageNet projektem. Tahle kniha je hodně inspirativní a jiná než ostatní v tom, že je to mix osobní zpovědi ženy, která je hodně chytrá a správně zvědavá, ale měla to někdy dost těžké a současně je to o vývoji v oblasti AI a to i včetně poměrně technického popisu (ale rozhodně ne moc, takže toho se bát nemusíte). Zamýšlí se i nad rolí AI v budoucnosti. Zkrátka tohle všechno dohromady a krásně to do sebe zapadá - v tom je síla téhle knihy.

The Master Algorithm: How the Quest for the Ultimate Learning Machine Will Remake Our World by Pedro Domingos je výborná kategorizace jednotlivých typů modelů strojového učení a že ne všechno musí být deep learning aby to mohlo být užitečné. Tahle kniha vznikla v roce 2015, tedy v době, kdy se neuronové sítě jako jedna z technik začaly zmocňovat světa, ale dlouho před ChatGPT, nicméně některé jeho predikce jako je digitální dvojče a osobní asistent jsou z dnešního pohledu hodně dobré. Pedro je dost kontroverzní týpek, jak jsem zjistil na Xku (Twitteru) a je zajímavé ho sledovat.

The Big Picture: On the Origins of Life, Meaning, and the Universe Itself by Sean M. Carroll je přesně to co mám rád - místo brutální specializace tenhle člověk prostě mluví úplně o všem a díky tomu má neuvěřitelný kontext. To je hodně unikátní. Prochází filosofii, fyziku i vznik lidstva a inteligence, biologii, genetiku.

Kompletní průvodce půstem od Jason Fung sice byl informativní, ale byly tam “skutečné příběhy lidí” a to bylo strašné. Chce to přeskakovat.

Proč chodíme od Shane O Mara se věnuje chození a nejzajímavější byl jeho efekt na mozek a přemýšlení.

Relationships 5.0: How AI, VR, and Robots Will Reshape Our Emotional Lives můžu rozhodně doporučit, řeší, jak technologie mění vztahy. Nejdřív popisuje 5 fází vývoje vztahů od lovců a sběračů s velmi volnými vztahy přes velké rodiny v zemědělské revoluci až k současnosti, kdy se začínají objevovat mladí, kteří zkrátka stále partnera nemají a nehledají. Pak se věnuje třem pilířům revoluce ve vztazích pro relationships 5.0 -> kognitivní revoluce představovaná příchodem a adopcí AI, senzorická revoluce v oblastech VR a AR a fyzická revoluce díky robotice.

Scary Smart: The Future of Artificial Intelligence and How You Can Save Our World je poměrně pesimistická, ale dobrá kniha o AI. Nejzajímavější myšlenka byla, že AI jsou naše děti. Co uvidí v nás, jak se budeme chovat k nim a mezi sebou, tak je vychováme, protože my jsme jejich trénovací sada.

AI Ethics of MIT press je stručný a velmi dobrý úvod do etiky AI.

Understanding complexity od Scott E. Page - původně jsem myslel, že to bude jen povídání o fraktálech, ale vůbec. Je to takový vědečtější doplněk k Černá Labuť (Taleb) a je to teorie komplexních systémů. Ty mají propojenost, ale tak akorát (v nepropojeném systému není interakce hráčů, třeba lidí, zatímco v plně propojeném je jen chaos) a tak podobně. Popisuje efekt “emergence” u komplexních systémů, tedy že se z nich vynoří nečekané chování, které není jen součtem vlastností elementů - například vědomí. Popisuje S křivky a fázové přechody v komplexních systémech.

How Innovation Works: And Why It Flourishes in Freedom je primárně o diverzitě a proč je důležitá pro inovaci. Kdyby tohle rozdávali místo těch interních dementních školení diverzity a inkluze, lépe by se to chápalo. Potřebujeme co nejvíc nápadů v co největší varietě a v kontextu závěru roku je to i zajímavý podklad pro diskusi o regulaci (možná spíš pře-regulaci) AI v Evropě.

Genius Makers: The Mavericks Who Brought AI to Google, Facebook, and the World je vlastně historie AI a je to skvěle napsané. Díky tomu se budete orientovat ve velkých personách v AI, co dělali a co dokázali a taky o slavné “AI winter”.

Čísla nelžou od Václava Smila je klasický Smil - 71 statistických údajů s výborným komentářem a souvislostmi.

The Precipice: Existential Risk and the Future of Humanity studuje rizika zániku lidstva a to skutečného a hodně do hloubky (nejde o nepodložené křiklounství alarmistů, je to promyšlené a realistické). Zkoumá skutečné pravděpodobnosti pro plný zánik (definuje jako ztrátu potenciálu lidstva) a klimatické změny a AI jsou největší riziko. Mnohem větší, než jaderné války, biologické zbraně nebo epidemie (ačkoli tyto jsou tam samozřejmě taky).

Antifragile: Things That Gain from Disorder (Nassim Nicholas Taleb ) je klasický Taleb, takže za mě hodně těžká kniha. Hlavní myšlenka je koncept opaku křehkosti (vnější vlivy to rozbijí), kterým není robustnost (schopnost odolávat vnějším vlivům), ale anti-fragilita (schopnost se na základě vnějších vlivů posílit). Nahodilost a výkyvy jsou informační události, co tě nezabije, to tě posílí a dobrým příkladem je imunitní systém nebo evoluce. Je to zajímavé i pro stavbu IT systémů. Pokud se ladí systém na jednoúčelovost, optimalizujete na totální efektivitu, vzniká křehkost a nečekaná událost to zabije. Investujete do víc způsobů přežití a to je lepší, než jeden perfektně vyladěný.

Ještě to promysli od Adama Granta byla o přehodnocování a změně názoru a proč je to důležité. Nejsilnější příběh byl o Mikovi Lazaridisovi, který vymyslel Blackberry. Ukazuje úžasného inovátora, nesmírně chytrého a úspěšného člověka, který ale v určitém okamžiku není změny názoru schopen.

The Chaos Machine: The Inside Story of How Social Media Rewired Our Minds and Our World je chronologický popis vývoje skandálů kolem YouTube a Facebook algoritmů a jejich dopadu na společnost, polarizaci, radikalizaci (anti-vax, trump, extrémismus, …).

Freakonomics je trochu staré, ale pár zajímavých ekonomických postřehů o fungování prodejců drog nebo domů tam bylo.

Livewired od Davida Eaglemana je trochu podobná Antifragile, ale čistě z pohledu mozku. Vysvětluje, jak se rodíme nepřipravení a všechno se u dítěte dodělává. Dává příklady plasticity mozku na případě fantomové bolesti (kdy například senzory hmatu na tváři “prorostou” do uvolněné oblasti mozku, která zpracovávala signály z ruky) nebo o tom, že zakryté oko na začátku života způsobí trvalou slepotu na celý život (protože místo v mozku, kam vedou jeho neurony obsadí něco jiného). Fascinující jsou samozřejmě příběhy lidí, co se narodí jen s jednou půlkou mozku a celkem to dají.

The New Breed: What Our History with Animals Reveals About Our Future with Robots představuje hodně zajímavou analogii AI a robotů se zvířaty a “jejich” právy. Např. odpovědnost za přijmutí potřebných opatření, ale nenesete ji, pokud se zvíře zachová nepředvídatelně. Zajímavá je problematika práv podle roztomilosti (měli byste problém s laboratorním psem i když nemáte problém s laboratorní myší?). Všimli jste si, že mnoho “práv” zvířat jsou ve skutečnosti práva majitelů (řešíme újmu páníčkovi, ne zvířeti).

Your Brain Explained je výborná kniha z oblasti neurovědy bez psychologické rozplizlosti nebo populárních rad a senzací. Pokud vás zajímá mozek co do vnitřního fungování, tohle je ta správná kniha.

Můžete kouknout i na moje předchozí tipy:



Pár tipů na knížky z toho, co jsem si v roce 2022 poslechl audioknihy
Moje doporučení z audioknih, co jsem v roce 2021 poslechl a prosba na vás - nějaké nápady na letošek? audioknihy