Moje doporučení z audioknih, co jsem v roce 2021 poslechl a prosba na vás - nějaké nápady na letošek?

Jako někdo, kdo nerad čte knihy, jsem nadšený, co dnes lze všechno sehnat v audio formátu (mimochodem pro češtinu doporučuji předplatné v Audiolibrix). Ať už to byla jízda do práce autem před COVID nebo její pozdější alternativa ve formě ranní procházky, audio do ucha je naprosto ideální. Rád bych si sem odložil pár postřehů z toho, co jsem slyšel v roce 2021 a plánů do 2022. Poradíte? Doporučíte? Napište mi na LinkedIn!

Rozdělil jsem to do několika kategorií.

Počítače

V roce 2021 jsem víceméně přestal poslouchat počítačové podcasty. Vycházím z toho, kolik času se host připravuje na rozhovor vs. kolik času, energie a přemýšlení musí někdo věnovat napsání knihy. Ta bývá daleko promyšlenější, hlubší, trvalejší, takže jsem místo novinek o výstřelkách aktuálních nástrojů (např. na ekosystém kolem Kubernetes je asi milion podcastů) věnoval čas audioknihám. Vloni mě nadchly nejvíc dvě. Algorythms to live by: The Computer Science of Human Decisions je úžasná a aplikuje postupy počítačové vědy na uchovávání triček ve skříni, hledání místa k parkování a vytahování ponožek z pračky. Dokonalé, krásně se tím všechno vysvětlí. Ta druhá byla Designing Data-Intensive Applications: The Big Ideas Behind Reliable, Scalable, and Maintainable Systems, která by myslím měla být povinnou četbou každého architekta, protože těch padesát let vědění se vám bude ještě dalších padesát hodit. Kromě těchto dvou nebyl vůbec špatný Software Engineering at Google: Lessons Learned from Programming Over Time nebo pokračování Phoenix projektu The Unicorn Project: A Novel about Developers, Digital Disruption, and Thriving in the Age of Data.

Umělá inteligence

Naprosto nedostižná byla A Thousand Brains: A New Theory of Intelligence, kterou doporučuje ve svých pěti knihách roku Bill Gates. Napsal to borec, který defacto nastartoval revoluci počítačů do kapsy (mimo jiné založil Palm a Handspring), pak začal s neurovědou a lidskou inteligenci a poznatky aplikuje na AI. Na druhé místo bych osobně zařadil Life 3.0, které řeší spíše společenské dopady AI a na rozdíl od jiných knih, které mají nějaký konkrétní názor, se tady uvádí výčet možností a variant od těch moc pěkných až po ty děsivé.

“Životopis” firem

V roce 2021 jsem dostal chuť trochu pochopit fungování firem v křemíkovém údolí a byla to docela jízda. Zejména v kontextu jejího odsouzení na konci roku bych nejvíc doporučil Zlá krev o Elizabeth Holmesové, která dokázala investory vodit za nos přes deset let. Neuvěřitelné. Neméně strašlivá byla Válka o Uber, kdy jsem zas žasl nad tím, jak špatný člověk může někdo tak nahoře být. Nová kniha An Ugly Truth: Inside Facebook’s Battle for Domination mě pak už nepřekvapila a byla výborným přehledem co se stalo za posledních pár let kolem Facebooku a skandály voleb a tak podobně. Musím říct, že žaludek jsem si docela spravil s Spotify: Příběh inovátorů, kteří porazili Apple, Google i Amazon. Nebylo to tak pohlcující jako ty předchozí, ale pozitivní a krásně byl vidět jiný styl řízení a vize. Navíc sakra nechápu, jak to ti Švédové dělají - Spotify, Minecraft, Skype nemluvě o ostatních průmyslech jako H&M, Tetra Pak, IKEA, Volvo, Ericsson, Skanska, Electrolux … taková docela malá země.

Životopis

Vloni jsem si poslechl životopis Steva Jobse od Walter Isaacsona a přestože je to šíleně dlouhé, bavilo mě to celou dobu. Autobiografie To nemyslíte vážně, pane Faynmane byla zase chytrá a vtipná.

Svět, lidstvo a tak

Sapiens: Stručné dějiny lidstva pro mě byla velmi poučná, protože dějepis jsem nerad, takže mám mezery, a historie lidstva je tady popsána úžasně. Další kniha od Yuval Noah Harari Homo Deus o vzdálenější budoucnosti už mě zas tolik nenadchla (v této oblasti jsou myslím lepší), ale krátkodobější 21 lekcí pro 21. století nebyla vůbec špatná (o vyhlídkách náboženství, humanismu, kapitalismu, …). Protože loni jsem tento seznam nepsal, musím zmínit, že Faktomluva je prostě zásadní, ať člověk v hospodě neplácá kraviny o stavu zejména rozvojového světa. Dobrá byla Černá labuť od borce, který už předpověděl hodně událostí, které si nikdo nepřipouštěl. Hodně zajímavá perspektiva na to, jak má člověk tendenci ignorovat věci nepředvídatelné, ale s obrovským dopadem na svět. Pokud jako já máte velké mezery v problematice klimatických změn, Bill Gates napsal velmi dobrý přehled, kde vás do toho dostane stručně, srozumitelně a bez kudrlinek - Jak zabránit klimatické katastrofě: Řešení, která máme, a průlomy, které potřebujeme.

Psychologie, zdraví

Tady toho mám k doporučení hodně, protože na rozdíl od jiných kategorií, tak tu víceméně všechno co jsem vzal do ucha, bylo skvělé a zaslouží si to. Nejdůležitější je asi Proč spíme, protože těch frajerů, co tvrdí, jak jim stačí spát 5 hodin jsem potkal už dost. U mě byla délka spánku v pořádku, ale zapracoval jsem na vyrovnanosti a pravidelnosti. Ostatně k tomu do páru se vám bude hodně hodit Cirkadiánní kód - byl skvělý, protože i kdy se jí, hraje roli. Zásadní kniha, z které čerpá mnoho dalších, takže je lepší být u zdroje, je Myšlení rychlé a pomalé. Trochu strašidelné bylo poslouchání Irresistible: The Rise of Addictive Technology and the Business of Keeping Us Hooked a kromě některých nejvychytanějších seriálů Netflixu, kde si nechci nechat zkazit dojem, od té doby docela aplikujeme koncept končit sledování kolem třetiny dílu (tedy jet 2/3, 3/3, 1/3) - někdy totiž zjistíte, že tam ten obsah prostě není, takže se vám nechce pokračovat - je tam jen vyvolání zájmu v posledních pěti minutách. U dobrého seriálu se to nestane, má obsah i uprostřed. Nikdy nedělej kompromis je kniha o vyjednávání, ale na rozdíl od debilních teorií lidí od flipchartu, tohle napsal hlavní vyjednavač FBI. Je to poznat. Moc zajímavá je kniha Konec stárnutí. Taktiky ve Zbraně vlivu, které na vás zkouší kde kdo, jsou už asi docela známé, ale je to sepsané docela vtipně a stojí to za to. V angličtině bylo skvělé i The Body: A Guide for Occupants od Billa Brysona, novináře - nedozvěděl jsem se něco závratně nového o lidském těle, ale souvislosti, které Bryson dokáže vyhledat, jsou výborné. Trochu kliničtější Tělo sčítá rány je o traumatech a bylo poučné. Kód života o genetice byl zajímavý, ale dost hutný, bolelo to vydržet.

Sci-Fi

Pro mě z loňských poslechů byl jednoznačně nejlepší Spasitel od Andy Weira (ostatně ve slavném listu pěti knih roku ji doporučil i Bill Gates - originální název je Project Hail Mary). Hned v těsném závěsu je trilogie od Liou Cch’-sin - Problém tří těles, Temný Les a Vzpomínka na Zemi. Dohnal jsem také jednu zameškanou klasiku - Nadace od Assimova, která samozřejmě už není technicky aktuální, ale příběh je výborný.

Na co se chystám ve 2022

Hned první týden v lednu jsem načal kategorii Sci-Fi, tak pojďme vzít v opačném pořadí. Poslechl si Marťana od Andry Weira a bylo to skvělé, technicky propracované a výborný zážitek (Jan Zadražil a Jan Vondráček se mi v tom dost líbili). Loni mě nadchl Liou Cch’-sin, ale po úžasné trilogii jsem si v létě vyslechl Kulový Blesk, a to bylo trochu zklamání. Nicméně nová Toulavá Země podle ohlasů bude super. Vzhledem k filmovému šílenství uvažuji, že bych si naposlouchal Dunu (před 20 lety jsem se nedostal za druhý díl). No a vyšel jako audiokniha Červený trpaslík, to zkusím.

Kolem psychologie a zdraví jsem toho měl loni hodně, ale chystám se na Immune: A Journey into the Mysterious System That Keeps You Alive a láká mě Behave: The Biology of Humans at Our Best and Worst, i když 26 hodin obsahu je dost masakr.

V oblasti svět a lidstvo budu chtít trochu víc do globálních věcí kolem energie, udržitelnosti a tak a konečně se dostat k Vaclav Smil. Koukám po Energy and Civilization a Numbers Don’t Lie, možná také Grand Transitions.

Životopisy jsem nikdy nemusel, ale loni jsem docela změnil názor. Zůstanu primárně u Watera Isaacsona a cílím na Einstein a The Code Breaker, možná Leonardo da Vinci.

“Životopisy firem” už mám docela za sebou. Zajímala by mě snad ještě nějaká historie Google a Microsoftu, ale In the Plex jsem načal a už to na mě bylo moc staré. Uvidíme, jestli se něco objeví.

Kolem AI toho mám v plánu hodně. Například AI 2041, Everybody Lies: Big Data, New Data, and What the Internet Can Tell Us About Who We Really Are a taky The Alignment Problem: Machine Learning and Human Values.

V kategorii počítačů mi to přijde složité - jak najít fundamentální kousky? Rozhodně potřebuji Quantum Computing: The Transformative Technology of the Qubit Revolution, ale co dál? Rád bych něco, jako byla Site Reliability Engineering, kterou už jsem ale četl dávno a nic podobně nadčasového jsem zatím nedohledal.

Asi bych rád obnovil kategorii fyzika a vesmír a navázal na věci jako Elegant Universe od Brian Greena, ale je tu jeden problém - na rozdíl od ostatních kategorií tohle opravdu nechci dávat v angličtině a české audioknihy na tuhle oblast zdá se mi moc nejsou. Nějaké nápady?



Tipy na audioknihy, které jsem si poslechl v roce 2023 audioknihy
Pár tipů na knížky z toho, co jsem si v roce 2022 poslechl audioknihy